Kostka królowej bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+17Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia. Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to!

Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm.


Kostka królowej bez pieczenia – Składniki:

Składniki na masę:

  • 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy)]
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400ml mleka
  • 200ml śmietany kremówki
  • 150g cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 170g herbatników
  • 250g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

 

ciasto kostka królowej bez pieczenia

Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml mleka, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;)
  2. Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita.
  3. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta.
  4. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)

 

kostka królowej

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+17Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

63 odpowiedzi na “Kostka królowej bez pieczenia

    • SłodkaBabeczka says:

      Teoretycznie można, lecz smak będzie nieco inny. 1 budyń powinien wystarczyć, ewentualnie 1,5 opakowania. Ilość mleka bez zmian (czyli tak jak przy domowym budyniu – 400ml).

  1. Dżasta says:

    Ciasto wyszło pyszne :) tylko trochę za słodkie, jak dla mnie :p mój chłopak powiedział, że to od dzisiaj jego ulubione ciasto :p

    • SłodkaBabeczka says:

      Za mało składników ;)
      Polecam prosty matematyczny wzór na pole :P
      Wysokość ciasta pozostaje nam stała, więc liczmy tylko pole prostokąta i tak na przykładzie tego ciasta:
      -moja blaszka to 20x20cm = czyli pole równa się 400cm2
      -Pani blaszka ma 40x25cm = czyli pole Pani blaszki równa się 1000cm2
      1000/400= 2,5 -tak więc trzeba składniki pomnożyć razy 2,5 by zachować identyczną wysokość ciasta :)
      Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam :) W razie pytań, proszę pisać :) Pozdrawiam.

  2. Anett says:

    Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. – czy śmietanę dodać jak już mleko się zagotuje i będzie gorące, czy wcześniej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.