Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Podziel sięShare on Facebook675Share on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego. Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę, to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. (wiem, że to Sylwestra jeszcze daleko, ale przepisy imprezowe przydają się przez cały rok ;) )


Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ok. 11 plasterków ulubionej szynki
  • ok. 11 plasterków sera żółtego

ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie:

  1. Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na  nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
  3. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami

 

ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

 

Podziel sięShare on Facebook675Share on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

42 odpowiedzi na “Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

  1. Karolina says:

    Wyszły super. Wszystko zniknęło. Mało tego było zamówienie na następną imprezę. Ja dodałam jeszcze troszkę papryki słodkiej.

  2. Ania says:

    Bardzo smaczna i szybka przekąska. Przyznam, że pod wpływem ciepła trochę się rozpłynęły (przez ser), ale z łatwością zdjęłam z blaszki i nie straciły przy tym uroku. :) Polecam!

      • milena says:

        Hah :) Jakim cudem ser ma się nie roztopić i nie wylecieć z tego “ślimaczka”? Jak się ser nie topi w piekarniku to dopiero jest kiepski… ;)
        Powodzenie z tym bo w smaku dobre, ale dla gości których nie znam i nie robiłam tego wcześniej bym nie ryzykowała, ale to tylko moja rada :)

        • SłodkaBabeczka says:

          Topi się, ale nie przykleja do papieru tak, żeby nie można było go odkleić ;) A gdy ser się topi, to jednocześnie rośnie ciasto francuskie, które powinno go trzymać w ryzach ;) tak jak na załączonych przeze mnie zdjęciach ;) i problemów ze zdjęciem ślimaczków z papieru do pieczenia też nie miałam żadnego problemu. Pozdrawiam

  3. Ania K says:

    jakby wszystkie przepisy były tak pyszne to oszalałabym ze szczęścia :D pierwsza porcja znikła w parę sekund :) wyśmienite !! PS. dodałam jeszcze pieczarki z cebulka ;)

    • SłodkaBabeczka says:

      Dlatego daję najpierw na ciasto sos z wyżej wymienionych składników, a dodatkowo podaję np. sos czosnkowy ;) Niektórzy robią z samym ketchupem i wtedy rzeczywiście szału nie ma ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.