Chleb marchewkowy ekspresowy!

Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv, W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :)


Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 1 marchewka (ok. 160g)
  • 1 opak. drożdży instant (u mnie dr. Oetker 7g) lub 15 g świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • 320 ml letniej wody
  • garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g)

 

chleb marchewkowy


Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie:

  1. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :)
Podziel sięShare on Facebook49Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

9 odpowiedzi na “Chleb marchewkowy ekspresowy!

  1. Klaudia says:

    Jaką konsystencje powinno miec ciasto? Robiłam wg przepisu a chlebek się nie udał. Nie wiem czy to kwestia mojego piekarnika czy po prostu gdzies popełniłam błąd.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.