Chleb marchewkowy ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv, W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm. Świetnie smakuje z kremowym serkiem :)
Chleb marchewkowy ekspresowy – Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 1 marchewka (ok. 160g)
- 1 opak. drożdży instant (u mnie dr. Oetker 7g) lub 15 g świeżych
- pół łyżeczki soli
- 320 ml letniej wody
- garść ziaren słonecznika (ok. 30-35g)
Chleb marchewkowy ekspresowy – Wykonanie:
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać mąkę, drożdże instant (jeśli dodaje się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki.
- Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :)
Jak zrobić ten rozczyn z drożdzy ?
Jaką konsystencje powinno miec ciasto? Robiłam wg przepisu a chlebek się nie udał. Nie wiem czy to kwestia mojego piekarnika czy po prostu gdzies popełniłam błąd.
Pozdrawiam
A co konkretnie nie wyszło?
Chlebek wyszedł Przepyszny .Polecam
czy wyjdzie z mąką pełnoziarnistą? :)
Musi być pyszny :)
Przepraszam : ” kratce” ☺
Na takiej metalowej kratce ;) lub czymkolwiek innym, by chlebek mógł sobie spokojnie odparować :)
Co znaczy studzic na klatce?