Sałatka z tuńczykiem na krakersach

Podziel sięShare on Facebook169Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – przypomina sałatkowe ciasto :) Na pewno zrobi wrażenie na gościach zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :) Przepis znalazłam na stronie przyslijprzepis.pl i lekko go zmodyfikowałam.

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Składniki:

    • 18 krakersów (użyłam Lajkonik)
    • 1 puszka tuńczyka w oleju
    • 3 jajka
    • 50g żółtego sera
    • ok. 5 łyżek majonezu
    • sól, pieprz do smaku
    • szczypiorek do posypania

 

sałatka na krakersach

Sałatka z tuńczykiem na krakersach – Wykonanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 2 łyżki majonezu i odrobinę soli, ponieważ krakersy są dość słone. Wymieszać.
  4. Żółtka również zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania na wierzch.
  5. Tuńczyka odsączyć, rozgnieść widelcem, doprawić pieprzem, wymieszać.
  6. Szczypiorek drobno pokroić.
  7. Na talerzu bądź tacce ułożyć obok siebie 6 krakersów (prostokąt o bokach 2x3krakersy), wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, a następnie wyłożyć masę z tuńczyka. Przykryć ostatnią warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć warstwę z białek, wyrównać, posypać żółtka. Wierzch sałatki ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
  8. Sałatkę odstawić na kilka godzin do lodówki, by krakersy nieco zmiękły. Jeśli planujecie przygotować duże spotkanie ze znajomymi lub rodziną, to polecam podwoić składniki sałatki ;) Smacznego! :)
Podziel sięShare on Facebook169Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 odpowiedzi na “Sałatka z tuńczykiem na krakersach

  1. kuchnia-beaty.pl says:

    Witam, też robię sałatkę warstwową z tuńczykiem, ale tak zwyczajnie w misce – wypróbuję na krakersach. Krakersy nie są za twarde?Wystarczająco miękną?
    pozdrawiam

    • Ewa Skórzak says:

      A ja robiłam bardzo podobną z innego przepisu i była smaczna a do tego ciekawie się prezentowała. Goście prosili o przepis a to świadczy o tym,że na prawdę im smakowała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.