Makaronowa patelnia z mięsem mielonym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Makaronowa patelnia z mięsem mielonym i warzywami to proste, smaczne i syte danie, które można dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki.


Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 200g makaronu Chow Mein
  • oliwa z oliwek
  • 1 duży por (biała część – ok. 20cm)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żótła
  • 1 papryka zielona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 200ml bulionu
  • pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku
  • opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao

 

makaronowa patelnia

Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Wykonanie:

  1. Por pokroić w półtalarki.
  2. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pora.
  3. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w paseczki.
  4. Pomidorki przekroić na pół.
  5. Do zeszklonego pora dorzucić mięso mielone, smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso już się odpowiednio podsmaży, dorzucić pokrojone papryki i pomidorki. Przemieszać i smażyć 3-4 minuty.
  6. Makaron pokruszyć na kilka część dorzucić do warzyw i mięsa. Następnie dolać 200ml bulionu, przykryć wok (patelnię) pokrywką i dusić całość przez ok. 5 minut (w tym czasie makaron powinien zmięknąć).
  7. Zdjąć pokrywkę, całość przemieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty (do odparowania nadmiaru bulionu – o ile makaron już nie wchłonął całości). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki w proszku.
  8. Podawać np. z sosem słodko-pikantnym Tao Tao, sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym.
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 odpowiedzi na “Makaronowa patelnia z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.