Makaronowa patelnia z mięsem mielonym i warzywami to proste, smaczne i syte danie, które można dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki.
Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 200g makaronu Chow Mein
- oliwa z oliwek
- 1 duży por (biała część – ok. 20cm)
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żótła
- 1 papryka zielona
- 10 pomidorków koktajlowych
- 200ml bulionu
- pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku
- opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao
Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Wykonanie:
- Por pokroić w półtalarki.
- W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pora.
- Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w paseczki.
- Pomidorki przekroić na pół.
- Do zeszklonego pora dorzucić mięso mielone, smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mięso już się odpowiednio podsmaży, dorzucić pokrojone papryki i pomidorki. Przemieszać i smażyć 3-4 minuty.
- Makaron pokruszyć na kilka część dorzucić do warzyw i mięsa. Następnie dolać 200ml bulionu, przykryć wok (patelnię) pokrywką i dusić całość przez ok. 5 minut (w tym czasie makaron powinien zmięknąć).
- Zdjąć pokrywkę, całość przemieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty (do odparowania nadmiaru bulionu – o ile makaron już nie wchłonął całości). Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki w proszku.
- Podawać np. z sosem słodko-pikantnym Tao Tao, sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym.
Czy można to wykonać z makaronu z zupek chińskich?
Na upartego można ;)
wygląda smakowicie
Smakowicie wygląda :)