Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem

Podziel sięShare on Facebook64Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka!

Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek (ok. 330g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 plasterki sera
  • 1 mała cebula (ok. 50g)
  • 6 pieczarek (ok. 100g)
  • kilka wykałaczek do spięcia kieszonek

kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem

Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzać ok. 1-2 łyżeczki marynaty (odlać troszeczkę tej, w której marynuje się kurczak). Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do lekkiego zarumienienia pieczarek.
  4. W każdej piersi kurczaka robimy wzdłuż nacięcie, tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka plaster sera, a następnie usmażone pieczarki z cebulką. Całość spinamy wykałaczkami.
  5. Całą marynatę przelewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie soczyste). Smacznego!
  6. Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami (zobacz przepis na: ziemniaki puree)
Podziel sięShare on Facebook64Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.