Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka!
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek (ok. 330g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 plasterki sera
- 1 mała cebula (ok. 50g)
- 6 pieczarek (ok. 100g)
- kilka wykałaczek do spięcia kieszonek
Kieszonki drobiowe z pieczarkami i serem – Wykonanie:
- Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i ewentualnych kości. Włożyć do plastikowego pojemnika lub miseczki, dodać oliwę i przyprawę do kurczaka. Dokładnie otoczyć piersi w marynacie i odstawić, by mięso nieco przeszło przyprawami.
- Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki.
- Na patelni rozgrzać ok. 1-2 łyżeczki marynaty (odlać troszeczkę tej, w której marynuje się kurczak). Zeszklić cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć do lekkiego zarumienienia pieczarek.
- W każdej piersi kurczaka robimy wzdłuż nacięcie, tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka plaster sera, a następnie usmażone pieczarki z cebulką. Całość spinamy wykałaczkami.
- Całą marynatę przelewamy na rozgrzaną patelnię, a następnie smażymy kieszonki z każdej strony. Kolejno przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy drobiowe kieszonki przez ok. 10 minut na małym ogniu (dzięki temu mięsko będzie soczyste). Smacznego!
- Podajemy np. z tłuczonymi ziemniakami (zobacz przepis na: ziemniaki puree)
Wyglądają apetycznie
Bardzo pożyteczna stona -dzięki za udostępnienie;)
To musi być pyszne :)
panierka z mąki kukurydzianej jest rewelacyjna…polecam do wszystkiego
Muszę spróbować ślinka leci .
Smaczny obiadek :)