Kurczak z brzoskwiniami, czyli obiad w kilka minut! Szybki i prosty. W dodatku można go dowolnie modyfikować, np. dodając swoje ulubione przyprawy lub mleko kokosowe.
Kurczak z brzoskwiniami – Składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (470g po odsączeniu)
- 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g)
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 6 łyżek syropu z brzoskwiń (lub więcej jeśli chcemy uzyskać więcej sosu)
- 300g ryżu długoziarnistego
Kurczak z brzoskwiniami – Wykonanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać przyprawę Gyros, 4 łyżeczki oliwy i odstawić na ok. 10-15 minut.
- Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu.
- Patelnię rozgrzać, wrzucić kurczaka, dodać syrop z brzoskwiń, podsmażyć. Po ok. 5 minutach dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
- Do miseczki wsypać ryż, na to wyłożyć kurczaka z brzoskwiniami. Polać sosem z patelni. Smacznego!
Świetny przepis ;) koniecznie go wypróbuję. Kiedyś robiłam udka kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, wtedy dodałam ananasa, ale jestem bardzo ciekawa jak smakują brzoskwinie z mięsem ;)
Apetyczny :)