Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie każe zebrać pleśń z powierzchni, a kwas ponownie przecedzić przez gazę. Ja oczywiście Wam takich praktyk nie zalecam. Jeśli wytworzy się pleśń na zakwasie, to osobiście już bym go nie tknęła. By uniknąć takiej sytuacji pamiętajcie, że konieczne jest, by wszystkie składniki zakwasu z buraków znajdowały się pod powierzchnią płynu. W tym celu warto obciążyć składniki, np. talerzykiem, by nie wypływały na powierzchnię (podobnie jak to się robi, przy kiszeniu ogórków).


Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Składniki:

  • 1kg buraków (4 duże buraki)
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • garść kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kromka razowego chleba na zakwasie

zakwas z buraków Magdy Gessler

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler – Wykonanie:

  1. Wodę z cukrem i solą zagotować. Ostudzić.
  2. Buraki obrać i  pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki.
  3. W kamiennym garnku ułożyć buraki, dodać przyprawy i zalać wodą , tak aby wszystkie buraki były pod wodą. Wrzucić kromkę chleba razowego na zakwasie (tę opcję polecam bardziej) lub dolać sok z ogórków.
  4. Przykryć garnek gazą i zostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Pamiętajcie koniecznie, by całość czymś obciążyć (np. talerzykiem), by nic nie wypłynęło! Dzięki tej czynności nie powinna wytworzyć się pleśń!
  5. Lejek wyłożyć gazą i przelać zakwas do butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni.  Smacznego! :)
  6. Zobacz również przepis na: Barszcz czerwony wg Magdy Gessler
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

38 odpowiedzi na “Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony.

    • SłodkaBabeczka says:

      Tutaj wielkość nie ma nic do rzeczy :) bo się kroi je na plasterki :) 5 szklanek w zupełności wystarczy ;) a na koniec obciążamy talerzykiem i nic na powierzchnię nie wypływa :) Żadnych cudów tutaj nie ma ;)

    • SłodkaBabeczka says:

      Tak jak napisałam we wstępie – spleśniałego nie używam do niczego… Musi Pani sprawdzić, czy przypadkiem coś nie wypłynęło na powierzchnię, co mogło przyczynić się do powstania pleśni (np. okruszki chleba).
      Poza tym pytanie, czy czasem nie myli pani prawdziwej pleśni z taką jakby pianką na powierzchni, która ma prawo się wytworzyć i z reguły sama znika po kilku dniach.

    • SłodkaBabeczka says:

      Nigdy nie pasteryzowałam ;) Spokojnie może kilka tygodni postać w lodówce (u mnie stał max. 2 tygodnie – czy by wytrzymał dłużej to nie wiem, bo nie testowałam) ;)

  1. Alija says:

    a proszę mi powiedzieć kminek cały czy mielony ? Mam kminek mielony i się zastanawiam ile go dać ,też garść ? Pozdrawiam
    tak w ogóle 1 raz będę robić zakwas na barszcz :)

    • kasia says:

      mam pytanie o konsystencję zakwasu…. W zeszłym roku robiłam i wyszedł mi lekko galaretowany. Pleśni brak. W tym roku próbuję ponownie i po 2 dniach widzę, że efekt będzie podobny do poprzedniego.

  2. Kuchareczka says:

    Robiłam taki zakwas w tym roku jest bardzo podobny, ale z przepisu pani Maciąg. Nie trzeba dawać żadnego chleba ani soku z ogórków i również powstanie pyszny zakwas, który dodatkowo zaleca się pić codziennie w niewielkiej ilości by poprawić krew gdy ktoś ma anemie.
    Wszystkie przyprawy jak i czosnek zalecam włożyć na pierwszą warstwę buraków by nie wpłynęły na powierzchnię.
    Zakwas tak zrobiony jest przepyszny i wszystkim go polecam robić przez cały rok jako dodatek do barszczu jak i do picia :-)

    • SłodkaBabeczka says:

      Na każdy 1 litr wywaru z buraków i warzyw daję 1 szklankę zakwasu i smakuję ;) Jak mi odpowiada, to zostawiam, a jak chcę bardziej wyrazisty smak, to dodaję więcej zakwasu do smaku ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.