Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Podziel sięShare on Facebook91Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad :) Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie :)


Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki:

  • 10 bardzo dużych pieczarek
  • 3 małe cebulki
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka czerwona w proszku
  • pieprz, sól
  • ser żółty
  • olej rzepakowy do smażenia

pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Wykonanie:

  1. Pieczarki pozbawić trzonków. Następnie trzonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapelusze odstawić na bok.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę. Następnie dodać starte trzonki pieczarek i podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać dwa rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika.
  4. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez ok. 20-30 minut (w zależności jak grube są kapelusze pieczarek). Następnie posypać serem i piec jeszcze ok. 5 minut. Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Podziel sięShare on Facebook91Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.