Piernik z jabłkami i orzechami to pyszne i szybkie ciasto, coś dla tych, co uwielbiają wilgotne ciasta :) Dzięki dużej ilości jabłek zachowuje świeżość przez dłuższy czas.
Piernik z jabłkami i orzechami – Składniki:
- 300g mąki pszennej (2 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu
- 120g cukru
- 150g oleju rzepakowego
- 60g orzechów włoskich
- 60g rodzynek
- 1 kg jabłek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Piernik z jabłkami i orzechami – Wykonanie:
- Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać.
- Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 15-20 minut. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą masę (miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut). Zmniejszyć obroty i powolnym strumieniem wlewać olej. Następnie na namniejszych obrotach stopniowo dodawać mieszankę z mąki, kakao itp. Miksować tylko do czasu połączenia się składników. Wrzucić orzechy i rodzynki, wymieszać drewnianą łyżką. Dodać jabłka i ponownie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, wyrównać.
- Piekarnik nagrzać do 180C. Piec ciasto ok. 1 godzinę (do tzw. “suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)
Fajny bałwanik :)
Moja mama piecze identycznie ale bez orzechów :)