Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – super przekąska na imprezę, Sylwestra, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra


Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Składniki:

  • 400g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 250g sera feta
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 300g ciasta francuskiego
  • żółtko

 

kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Wykonanie:

  1. Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu znajdującego się tutaj: Farsz szpinakowy z fetą. Ostudzić farsz.
  2. Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie z reguły są to kwadraty o boku = 5cm).
  3. Na każdy kwadrat nałożyć farsz. Złożyć kwadrat na pół, by utworzyć trójkąt. Zlepić na brzegach. Posmarować wierzch żółtkiem.
  4. Piec kieszonki w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!

 

kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.