Parówki w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę. Polecam na nadchodzącego Sylwestra :) Przepis oczywiście można dowolnie zmodyfikować, np. dodając ser żółty, parmezan lub zastępując mak sezamem.
Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra
Parówki w cieście francuskim – Składniki:
- 6 parówek dobrej jakości
- ok. 200 g ciasta francuskiego
- mak do posypania
- 1 żółtko
Dodatkowo, wedle uznania można wzbogacić to danie o ser żółty – może być to ser w plasterkach lub starty na tarce.
Parówki w cieście francuskim – Wykonanie:
- Każdą parówkę pozbawić folii ochronnej, przekroić na pół.
- Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na paseczki od szerokości ok. 1-1,5 cm.
- Każdą parówkę spiralnie owinąć ciastem francuskim. Posmarować rozbełtanym żółtkiem, a następnie posypać makiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
- Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym (przepis)
Dodatkowa propozycja podania parówek w cieście francuskim:
Opcjonalnie można ciasto francuskie zamiast na paseczki, to pokroić na prostokąty i na każdy z nich nałożyć plasterki sera żółtego lub oprószyć ciasto francuskie żółtym serem startym na tarce. Kolejno ułożyć parówkę i zawinąć ją w ciasto z serem.
A co zrobić żeby ciasto dobrze upieklo się od spodu?
parówki na pół, dlaczego?
Bo to przekąski ;) Im mniejsze kęsy, tym więcej różnych dań można skosztować na imprezie ;) Po zjedzeniu całej parówki w cieście niektórzy mogliby już niewiele zmieścić w brzuchu, bo to strasznie kaloryczne jest :p
Przepysznie wygladaja Twoje paroweczki, kiedys robilam podobne- ale Twoje reprezentuja sie krolewsko :)
Wyglądają smakowicie mniam
A masełkiem ciasta nie smarować?
Smaruję żółtkiem