Śledzie w miodzie

Podziel sięShare on Facebook72Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci, to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;)

Śledzie w miodzie – Składniki:

  • 1kg filetów śledziowych (matiasów)
  • 4 duże cebule
  • 200ml oleju (ok. 1 szklanka)
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

śledzie w miodzie


Śledzie w miodzie – Wykonanie:

  1. Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku.
  3. Przełożyć śledzie do słoika lub innego szczelnego pojemnika i wstawić na minimum 3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego! :)
Podziel sięShare on Facebook72Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jedna odpowiedź na “Śledzie w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.