Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci, to zakochałam się w nich bez pamięci i są moim ulubionym przepisem na śledzie. Karnawał dobiega końca, więc polecam to danie wszystkim, którzy szukają domowych przepisów na `Śledzika`d ;)
Śledzie w miodzie – Składniki:
- 1kg filetów śledziowych (matiasów)
- 4 duże cebule
- 200ml oleju (ok. 1 szklanka)
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki miodu
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Śledzie w miodzie – Wykonanie:
- Śledzie zalać zimną wodą, pozostawić na kilka godzin, co jakiś czas zmieniając wodę (by pozbyć się nadmiaru soli). Śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić w paseczki o szerokości ok. 3cm.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusić przez kilka minut na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie i miód, delikatnie przemieszać i podgrzać na małym ogniu. Ewentualnie pod koniec doprawić jeszcze do smaku.
- Przełożyć śledzie do słoika lub innego szczelnego pojemnika i wstawić na minimum 3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego! :)
No to kochana ty je robisz nas wigilię!
własne dziś takie zrobiłam dodałam rodzynek są pyszne polecam