Jak pokroić cebulę bez płakania?

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jak pokroić cebulę bez płakania? Takie pytanie sobie zadawałam, gdy jako nastolatka pracowałam we wakacje na kuchni w jednej z restauracji. Przerób klientów niesamowicie duży, a więc zapotrzebowanie na składniki też było duże. Jednym z tych nieszczęsnych produktów była właśnie cebula, której trzeba było obrać całe 2 duże wiadra :) A ile łez przy tym było wylane, ach… ;-) Dopiero po czasie znalazłam metody, które oszczędziły mi kolejnych wylanych kropli. Poniżej znajdziecie kilka z nich.

Tak więc, jak pokroić cebulę bez płakania?

Niektórzy podczas obierania cebuli używają okularów do pływania :) Inni starają się nie oddychać nosem, tylko samymi ustami, co się przydaje, jak do obrania mamy owe dwa wiadra.

Jeśli cebuli nie obieramy jednak w dużej ilości, to możemy skorzystać z metod poniżej.

Metoda 1: Cebulę obieramy, a następnie wkładamy na ok. 20 minut do lodówki i dopiero po tym czasie zabieramy się za jej krojenie.
 


 
Metoda 2: Cebulę należy zanurzyć w zimnej wodzie, a następnie posiekać ją lekko zwilżonym ostrzem noża.

A Wy macie jakieś swoje sprawdzone metody na krojenie cebuli bez płakania? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach :)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

16 odpowiedzi na “Jak pokroić cebulę bez płakania?

  1. Kazik45 says:

    Po jednej stronie kuchenka z zapalonym palnikiem gazowym, po drugiej lekko uchylone okno : warunek nie blokować linii przewiewu, czyli nie stać tyłem do okna lub palnika. Stosuję to od ponad pół wieku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.