Jak pokroić cebulę bez płakania?

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Jak pokroić cebulę bez płakania? Takie pytanie sobie zadawałam, gdy jako nastolatka pracowałam we wakacje na kuchni w jednej z restauracji. Przerób klientów niesamowicie duży, a więc zapotrzebowanie na składniki też było duże. Jednym z tych nieszczęsnych produktów była właśnie cebula, której trzeba było obrać całe 2 duże wiadra :) A ile łez przy tym było wylane, ach… ;-) Dopiero po czasie znalazłam metody, które oszczędziły mi kolejnych wylanych kropli. Poniżej znajdziecie kilka z nich.

Tak więc, jak pokroić cebulę bez płakania?

Niektórzy podczas obierania cebuli używają okularów do pływania :) Inni starają się nie oddychać nosem, tylko samymi ustami, co się przydaje, jak do obrania mamy owe dwa wiadra.

Jeśli cebuli nie obieramy jednak w dużej ilości, to możemy skorzystać z metod poniżej.

Metoda 1: Cebulę obieramy, a następnie wkładamy na ok. 20 minut do lodówki i dopiero po tym czasie zabieramy się za jej krojenie.
 


 
Metoda 2: Cebulę należy zanurzyć w zimnej wodzie, a następnie posiekać ją lekko zwilżonym ostrzem noża.

A Wy macie jakieś swoje sprawdzone metody na krojenie cebuli bez płakania? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach :)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

16 odpowiedzi na “Jak pokroić cebulę bez płakania?

  1. Kazik45 says:

    Po jednej stronie kuchenka z zapalonym palnikiem gazowym, po drugiej lekko uchylone okno : warunek nie blokować linii przewiewu, czyli nie stać tyłem do okna lub palnika. Stosuję to od ponad pół wieku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.