Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym poleca się na piątkowy obiad ;) Może zaciekawią Cię również inne przepisy na łososia, np. :
- Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym
- Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem.
- Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym
- Łosoś pod szpinakową pierzynką
Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Składniki:
- ok. 400g łososia
- kilka gałązek świeżego koperku
- 3 dość duże ząbki czosnku
- 100g masła
- sól, pieprz do smaku
Łosoś pieczony w masełku czosnkowo-koperkowym – Wykonanie:
- Łososia opłukać, osuszyć, przekroić na dwa paski. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
- Koperek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masła. Wyrobić jednolite ziołowe masełko.
- Na każdym pasku łososia rozłożyć wzdłuż ziołowe masło. Doprawić solą i pieprzem.
- Piec łososia przez ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Nie należy piec go za długo, ponieważ będzie wtedy zbyt suchy. Pod koniec pieczenia można również przykryć łososia folią spożywczą, by pozostał bardziej soczysty.
- Jako dodatek sprawdzą się ziemniaki pieczone w piekarniku (zobacz przepis).
No wlasnie…po co lososiowi-jednej z najbardziej tlustych ryb dodatkowy tluszcz i to w takiej ilosci? :-)
Masła nigdy za wiele ! ;)
Super przepis, łosoś wygląda naprawdę super :)
Zaraz bede piekla lososia w maselku czosnkowo-koperkowym. Pieknie wyglada, wiec sie skusilam. Potem napisze, czy mi sie udal 7 czy smakowal. Przepis interesujacy, pozdrawiam k.
Pychota :)
Wygląda świetnie! :)
Mniam uwielbiam :)