Ziemniaki z piekarnika, pyszne pieczone ziemniaczki z przyprawami
Obiad

Pieczone ziemniaki w piekarniku

Kuchnia : Polska

Pieczone ziemniaki w piekarniku – to smaczny dodatek do obiadu. Jeśli lubicie frytki, to te ziemniaki pokochacie jeszcze bardziej :) Oczywiście gotową przyprawę do ziemniaków można zastąpić mieszanką soli, pieprzu, czosnku, papryki, tymianku, rozmarynu, czy też innych swoich ulubionych przypraw :) Pieczone ziemniaki z piekarnika idealnie pasują do kotletów z piersi kurczaka, schabowych, czy różnego rodzaju dań z panierowanymi lub gotowanymi na parze rybami.

Pieczone ziemniaki w piekarniku – Składniki:

  • ok. 1kg ziemniaków (waga już po obraniu)
  • letnia woda (tak, by zakryć ziemniaki w garnku)
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • ewentualnie sól do smaku

ziemniaki pieczone w piekarniku

Pieczone ziemniaki w piekarniku – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w większą kostkę (ewentualnie jeśli są to młode, małe ziemniaczki, to można je pozostawić w całości).
  2. Zalać je letnią wodą, dodać 2 czubate łyżki cukru, wymieszać. Od momentu zawrzenia gotować przez ok. 7-10 minut (ziemniaki powinny być półtwarde). Odcedzić dokładnie na sitku i pozostawić do odparowania.
  3. Lekko ugotowane ziemniaki wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju lub oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, dokładnie wymieszać, by każdy ziemniak był otoczony w przyprawach. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
  4. Włożyć do piekarnika i piec w temp. 200C do czasu aż będą odpowiednio miękkie (ok. 50 minut). Po 20 minut od rozpoczęcia pieczenia warto ziemniaki przemieszać, by zarumieniły się z każdej strony. Jeśli po 40 minutach ziemniaki jeszcze nie są chrupiące, to można zwiększyć temp. do 220C na ostatnie 10 minut pieczenia.
  5. Może zainteresuje Cię również przepis na: chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym
4 / 5 ( 16 głosów )

20 thoughts on “Pieczone ziemniaki w piekarniku”

  1. ja zmodyfikowałam przepis zamiast przyprawy o ziemniaków to dałam:
    rozmaryn, czosnek, oliwę, kurkmę, pieprz i sol plus ciut papryki..

  2. Ja ziemiaki kroje i posypuje przyprawa do ziemiakow i troche oleju i pieke ok 40 min z termoobiegiem,tez sa pyszne.

        1. Nie dosłownie skórka-obierka ;) tylko ‘skórka’, która się utworzy podczas pieczenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here