Krokiety ziemniaczane z brokułami to pyszna przekąska, która świetnie smakuje wraz z sosem czosnkowym. Idealnie nadaje się również jako dodatek do obiadu.
Krokiety ziemniaczane z brokułami – Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 500g brokuła
- ok. 220g sera żółtego
- 3 jajka do masy ziemniaczanej + 3 jajka do panierowania
- ok. 100g bułki tartej do panierowania
- pieprz, sól do smaku
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- suszona bazylia i oregano do smaku
- 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku) przeciśnięte przez praskę
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Krokiety ziemniaczane z brokułami – Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, ugotować wraz z dodatkiem soli. Ostudzić, a następnie zmielić lub ugnieść. Dodać jajka, starty ser, wymieszać.
- Brokuły podzielić na malutkie różyczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut (by nieco zmiękły). Odcedzić, dodać je do masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku przyprawami.
- Wydzielać porcje i rolować je na kształt krokietów. Następnie otoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Smażyć krokiety brokułowe na głębokim oleju, co jakiś czas obracając, by zarumieniły się z każdej strony.
- Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!