Krokiety ziemniaczane z brokułami

Podziel sięShare on Facebook363Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Krokiety ziemniaczane z brokułami to pyszna przekąska, która świetnie smakuje wraz z sosem czosnkowym. Idealnie nadaje się również jako dodatek do obiadu.

Krokiety ziemniaczane z brokułami – Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 500g brokuła
  • ok. 220g sera żółtego
  • 3 jajka do masy ziemniaczanej + 3 jajka do panierowania
  • ok. 100g bułki tartej do panierowania
  • pieprz, sól do smaku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • suszona bazylia i oregano do smaku
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku) przeciśnięte przez praskę
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia

 

Krokiety ziemniaczane z brokułami

Krokiety ziemniaczane z brokułami – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować wraz z dodatkiem soli. Ostudzić, a następnie zmielić lub ugnieść. Dodać jajka, starty ser, wymieszać.
  2. Brokuły podzielić na malutkie różyczki, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok. 10-15 minut (by nieco zmiękły). Odcedzić, dodać je do masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku przyprawami.
  3. Wydzielać porcje i rolować je na kształt krokietów. Następnie otoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  4. Smażyć krokiety brokułowe na głębokim oleju, co jakiś czas obracając, by zarumieniły się z każdej strony.
  5. Podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!

 

Podziel sięShare on Facebook363Share on Google+6Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.