Sałatka z surimi i makaronem chińskim (można użyć sojowego lub ryżowego) to idealna sałatka na imprezy wszelkiego rodzaju, począwszy od urodzin, poprzez obecny sezon grillowy, a kończąc na Sylwestrze ;) Do sałatki tej koniecznie polecam makaron chiński (te długie, cienkie, przezroczyste niteczki), który można dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale z azjatycką żywnością. Sałatka ta na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym paluszki krabowe (Koło kraba to one niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.). Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się już po rozmrożeniu (nie trzeba ich obrabiać termicznie).
Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Składniki:
- 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g)
- 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g)
- 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g)
- 6 czubatych łyżek majonezu
- 1 pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka soku z cytryny
Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Wykonanie:
- Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Następnie należy odcedzić makaron i przełożyć go na spód naczynia, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać 2 pełne łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
- Ogórka pokroić w kostkę (można go uprzednio obrać ze skórki) i położyć jako kolejną warstwę sałatki.
- Surimi pokroić w plasterki i ułożyć na pokrojonych ogórkach. Posmarować resztą majonezu. Ponownie, delikatnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Koperek posiekać i posypać nim wierzch sałatki. Smacznego!
Proszę spróbować dodać do majonezu czosnek, pychota.