Sałatka z surimi i makaronem chińskim

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka z surimi i makaronem chińskim (można użyć sojowego lub ryżowego) to idealna sałatka na imprezy wszelkiego rodzaju, począwszy od urodzin, poprzez obecny sezon grillowy, a kończąc na Sylwestrze ;) Do sałatki tej koniecznie polecam makaron chiński (te długie, cienkie, przezroczyste niteczki), który można dostać praktycznie w każdym hipermarkecie w dziale z azjatycką żywnością. Sałatka ta na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym paluszki krabowe (Koło kraba to one niestety nawet nie leżały i też nie każdy przepada za ich rybnym zapachem – aczkolwiek ja je bardzo lubię. Tak naprawdę paluszki krabowe to mieszanka zmielonego mięsa ryb, głównie dorsza, morszczuka lub mintaja. Wyglądem przypominają one mięso pochodzące z nogi kraba, stąd też wzięła się ich nazwa.).  Surimi z reguły sprzedawane są w postaci zamrożonej, a do spożycia nadają się już po rozmrożeniu (nie trzeba ich obrabiać termicznie). Inspiracja do przepisu: Danka pichci.

Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Składniki:

  • 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g)
  • 1 duży ogórek szklarniowy (ok. 390g)
  • 1 paczka surimi (paluszków krabowych) (250g) (lub 2 paczki, jeśli mamy opakowania po 125g)
  • 6 czubatych łyżek majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny

 Sałatka z surimi i makaronem chińskim

Sałatka z surimi i makaronem chińskim – Wykonanie:

  1. Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Następnie należy odcedzić makaron i przełożyć go na spód naczynia, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Dodać 2 pełne łyżki majonezu, doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
  2. Ogórka pokroić w kostkę (można go uprzednio obrać ze skórki) i położyć jako kolejną warstwę sałatki.
  3. Surimi pokroić w plasterki i ułożyć na pokrojonych ogórkach. Posmarować resztą majonezu. Ponownie, delikatnie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Koperek posiekać i posypać nim wierzch sałatki. Smacznego!

Sałatka z surimi i makaronem chińskim

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.