Sałatka Leśna polana

Podziel sięShare on Facebook1.8kShare on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka Leśna polana lub jak kto woli sałatka Grzybowa polana to świetna propozycja na danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych składników są marynowane pieczarki, które pięknie się prezentują na trawce ze szczypiorku i koperku ;) Do wykonania tej sałatki potrzebna będzie tortownica o średnicy 23-24 cm. Zapraszam również do wpisu na SAŁATKI WIELKANOCNE (klik)

Sałatka Leśna polana – Składniki:

  • 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu 285g)
  • 3 duże ziemniaki (ok. 400g)
  • 2 marchewki (ok. 300g)
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe (ok. 200g)
  • 60g żółtego sera,
  • 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300g)
  • sól, pieprz, czosnek papryka słodka (do doprawienia kurczaka do smaku)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pęczek szczypiorku i koperku
  • kilka łyżek majonezu

sałatka leśna polana

Sałatka Leśna polana – Wykonanie:

  1. Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę.
  2. Ogórki również pokroić w kosteczkę.
  3. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.
  4. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
  5. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  6. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurczaka. Ostudzić.
  7. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  8. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na samym dnie poukładać dość ciasno pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
  9. Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  10. Następnego dnia wyjmujemy sałatkę z lodówki, ściągamy górną folię, a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy, uważając, by nie popsuć kształtu sałatki. Ściągamy pozostałą folię i gotowe! Smacznego!

Zapraszam również do wpisu na SAŁATKI WIELKANOCNE (klik)

Podziel sięShare on Facebook1.8kShare on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 odpowiedzi na “Sałatka Leśna polana

    • SłodkaBabeczka says:

      To,czy się rozpada zależy też od użytego majonezu :) Ten o zwartej konsystencji powinien wszystko ładnie razem ‘trzymać’.

  1. Anonim says:

    Salatka wygląda świetnie! Chciałabym ja zrobić na Sylwestra i mam w związku z tym pytanie – czy ta salatka nie rozpadnie się jak będzie stać na stole???

    • Jola says:

      Dla mnie też mdła, zrobiłam raz i nie wiem czy jeszcze zrobię, jesli tak bo przyciąga wygląd to z pewną modyfikacją. Dla poprawienia wyglądau, marchewkę położę na kukurydzy a mięso przesmażę z przyprawą gyros, będzie pikantniejsza. Zastanawiam się na odrzuceniu ziemniaków i aby uzupełnić braki po ziemniakach można dodać wiecej pozostałych składników.Sałatka trzyma sie dobrze i kroi sie jak tort ale należy wszystkie składniki mocno uciskać. Ktoś napisał,że doda majonez luźniejszy, wg mnie musi być gęsty.

  2. Ewa says:

    Robiłam ostatnio na rodzinną imprezę :), efektowny wygląd i smaczna. Tylko następnym razem ograniczę ilość majonezu do minimum. Zdecydowanie trzeba użyć lekkiego i mało gęstego majonezu w minimalnej ilości

  3. Barbara Hrabal says:

    Robiłam ja niedawno , stwierdzam rewelacja , składniki można zastosować różne ,w zależności od inwencji twórczej ,najważniejsza jest podstawą czyli runo leśne a w tym przypadku grzybki . Zamiast piersi z kurczaka dałam warstwę sledzi-matias, a na siedzibach oczywiście warstwę cebulki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.