Zrazy z szynki wieprzowej

Podziel sięShare on Facebook35Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Zrazy z szynki wieprzowej to pyszna, aczkolwiek tańsza alternatywa dla zrazów wołowych. Z podanych niżej składników wychodzą 2 duże zrazy – oczywiście ilość składników można zwiększyć i dostosować do ilości osób.


Zrazy z szynki wieprzowej – Składniki:

  • 2 duże plastry szynki wieprzowej (ok. 300g)
  • 2 duże cebule do sosu i 1 mała cebula do wnętrza zrazów
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 małe kawałki boczku wędzonego
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa)
  • 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów
  • opcjonalnie koperek lub natka pietruszki

 

zrazy z szynki wieprzowej

Zrazy z szynki wieprzowej – Wykonanie:

  1. Każdy plaster szynki dobrze rozklepać za pomocą tłuczka. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką  z obu stron. Na wewnętrznej stronie każdego zraza rozsmarować łyżeczkę musztardy, a następnie nałożyć na każdy z nich: pół cebulki, kawałek boczku i pół ogórka kiszonego. Zwinąć dokładnie roladki i związać je nitką (lub spiąć wykałaczkami).
  2. Dwie duże cebule pokroić w piórka.
  3. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 godzinę.
  4. Po tym czasie wyjąć zrazy, odwinąć nitki. W szklance zimnej wody rozrobić 1-2 łyżki mąki, wlać do sosu i cały czas mieszać, by jednolicie zagęścić sos. Ewentualnie można go jeszcze zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać zrazy polane sosem i oprószone świeżo posiekanym koperkiem. Idealnie do nich będą pasowały tradycyjne ziemniaki lub kluski śląskie, a z surówek szczególnie modra lub kiszona kapusta ;) Smacznego!

zrazy z szynki wieprzowej

Podziel sięShare on Facebook35Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.