Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Podziel sięShare on Facebook125Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem wpadła mi w oko podczas przeglądania gazetki “Sałatki i surówki, kwiecień 2016”. Jest prosta w wykonaniu, a zarazem bardzo pyszna ;) Jako kolejna trafia do kategorii sałatki do grilla i sałatki na imprezę ;)


Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżeczki cukru
  • sos czosnkowy (zobacz przepis: sos czosnkowy z ziołami)

 

sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem

Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem – Wykonanie: 

  1. Cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i odstawić na 20-30 minut.
  2. Brokuły ugotować na parze. Ostudzić.
  3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
  4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  5. Pomidory pokroić na ósemki.
  6. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  7. Przygotować sos czosnkowy wg przepisu:  sos czosnkowy z ziołami
  8. Na dno wysokiej miski włożyć odsączoną cebulę, kilka różyczek brokułu, 3/4 porcji pomidora (4 ćwiartki pozostawić do ozdobienia wierzchu sałatki) i jajka. Oprószyć solą i pieprzem. Na jajka wyłożyć pokrojoną paprykę, resztę czerwonej cebuli, kukurydzę , resztę brokułu i pozostałe (4) cząstki pomidora.
  9. Sałatkę polać sosem czosnkowym tuż przed podaniem, bądź podawać sos w osobnych miseczkach i polewać już na talerzu. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook125Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.