Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem

Podziel sięShare on Facebook100Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem to kolejna propozycja warstwowej sałatki na blogu. Tak samo, jak przy poprzedniej sałatce (zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”.


Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 brokuł
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym)
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • mały pęczek szczypiorku
  • mały pęczek koperku

sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem

Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie:

  1. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić.
  2. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować.
  3. Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać.
  5. Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego.
  6. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
  7. Na dno przezroczystej miski wysypać poszatkowaną kapustę pekińską, posmarować cienką warstwą majonezu. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę, ponownie posmarować majonezem. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Kolejno położyć warstwę z brokułu i tuńczyka. Ponownie posmarować majonezem. Na koniec wysypać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
  8. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Posypać nimi wierzch sałatki. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook100Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.