Szybka włoska zupa pomidorowa

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Szybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3


Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki:

  • 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana)
  • 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
  • 50g parmezanu do zupy + odrobina parmezanu do posypania grzanek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, cukier do smaku
  • 10 listków świeżej bazylii do zupy + kilka listków do ozdoby
  • grzanki

 

Szybka włoska zupa pomidorowa

 

Szybka włoska zupa pomidorowa – Wykonanie:

  1. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół.
  3. Ząbki czosnku obrać z łupinek.
  4. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  5. Pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
  6. Do garnka wlać zmiksowaną masę, dodać bulion oraz parmezan. Gotować do czasu aż zupa nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru (jeśli pomidory nie były zbyt słodkie).
  7. Podawać zupę z grzankami, posypaną parmezanem i ozdobioną świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.