Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska  na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym.


Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Składniki:

  • ok. 300g ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 250ml śmietany kremówki
  • pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • pieprz, sól do smaku

 

francuskie babeczki z pieczarkami

Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami – Wykonanie:

  1. Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
  2. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
  3. Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać.
  4. Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami, a następnie zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C. przez ok. 15-20 minut (do momentu całkowitego ścięcia się jajek). Smacznego!

 

francuskie babeczki z pieczarkami

 

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.