Tarta z truskawkami i mascarpone

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Tarta z truskawkami i mascarpone to dość szybkie i mało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm.


Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki:

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • 90g cukru pudru
  • 1 żółtko

Pozostałe składniki:

  • 250g mascarpone
  • 330ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 400-500g truskawek

 

tarta z truskawkami i mascarpone

Tarta z truskawkami i mascarpone – Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać przez sitko, masło pokroić w kosteczkę, dodać żółtko, cukier, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto (można również wyrobić ciasto za pomocą malaksera). Wyrobione ciasto spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, strzepać nadmiar mąki. Włożyć formę do lodówki, by również się schłodziła.
  3. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 2-3 mm, nawinąć na wałek i wyłożyć nim formę na tartę, dokładnie wylepiając boki. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach. Ponownie włożyć formę wraz z ciastem na 30 minut do lodówki.
  4. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie obciążyć, np. fasolą lub kulkami ceramicznymi.
  5. Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200 st.C i podpiec ciasto przez ok. 15 minut, następnie usunąć obciążenie (u mnie w postaci fasoli) i piec ciasto jeszcze przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Ostudzić.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru), następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo, po łyżce mascarpone, dalej miksując – do momentu połączenia się składników.
  7. Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Wierzch ozdobić pokrojonymi w plasterki truskawkami. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.