Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem

Podziel sięShare on Facebook140Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem to pomysłowe, a zarazem proste danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę. Więcej pomysłów na imprezowe dania znajdziecie również tutaj: Przekąski na Sylwestra  i tutaj: Sałatki na Sylwestra


Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 6 plastrów sera
  • 6 plastrów ulubionej szynki
  • ketchup
  • 2 małe jajka do opanierowania
  • sól, pieprz, papryka słodka czerwona, bazylia suszona (do smaku)
  • bułka tarta do opanierowania
  • olej do smażenia

 

krokiety z chleba tostowego

Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem – Wykonanie:

  1. Każdy kawałek chleba tostowego pozbawić skórek, rozwałkować cieniutko wałkiem (by łatwiej zwijało się krokiety).
  2. Każdy kawałek chleba posmarować delikatnie ketchupem, nałożyć plaster sera i szynki, zwinąć ściśle w rulonik (na wzór krokietów).
  3. Jajko rozbełtać, wymieszać z pieprzem, solą, słodką papryką i suszoną bazylią.
  4. Każdy krokiet moczyć najpierw w jajku, a następnie otaczać w bułce tartej.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony, na złoty kolor (najpierw złączeniem u dołu, by krokiety się nie rozpadły). Podawać , np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook140Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.