Sałatka krabowa z kukurydzą i porem

Podziel sięShare on Facebook10Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – tym razem w wersji prostej, szybkiej i z niewielką ilością składników. Z podanych niżej proporcji wychodzi jedna duża porcja sałatki lub 2 mniejsze. Zapraszam również po przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi (surimi) i makaronem ryżowym chińskim: zobacz przepis.


Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Składniki:

  • 8 paluszków krabowych (surimi, ok. 125g, czyli pół standardowego opakowania)
  • kawałek pora (ok. 8cm)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej (110g po odsączeniu)
  • 1-2 łyżki majonezu (wedle uznania)
  • pieprz, sól do smaku
  • opcjonalnie kilka gałązek posiekanego koperku

 

sałatka krabowa z kukurydzą i porem

Sałatka krabowa z kukurydzą i porem – Wykonanie:

  1. Pora umyć, najpierw przekroi wzdłuż na pół, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki (tak, by powstały półtalarki). Przelać pokrojonego pora wrzątkiem na sitku, kolejno opłukać zimną wodą i pozostawić do osuszenia.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy, opłukać.
  3. Paluszki krabowe rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na niezbyt grube plasterki.
  4. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i ewentualnie posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego!

sałatka krabowa z kukurydzą i porem

Podziel sięShare on Facebook10Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

2 odpowiedzi na “Sałatka krabowa z kukurydzą i porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.