Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim to szybka i prosta sałatka, która nawet zasmakowała mojemu Mężowi, który za owocami morza nie przepada ;) Być może dlatego, że krewetki zostały ugotowane na parze i ich mięso jest dzięki temu bardzo delikatnie i wprost nie można mu się oprzeć ;)

Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Składniki:

  • 100g makaronu chińskiego ryżowego lub sojowego
  • 10 olbrzymich krewetek białych (oczyszczonych)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • sól
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 płaskie łyżki sosu słodko-pikantnego (u mnie Tao-Tao)
  • kilka gałązek szczypiorku

 

sałatka z krewetkami

Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Wykonanie:

  1. Już oczyszczone krewetki (nadal w skorupach, ale już bez głów, jelitek itp.) gotuję na parze do czasu aż będą różowe na zewnątrz i ugotowane wewnątrz (ok. 10-15 minut dla zamrożonych krewetek od czasu zawrzenia wody). Po ugotowaniu pozbawić krewetki pancerzy, odnóży i ogonków.
  2. Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu (u mnie zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut pod przykryciem – dodatkowo solę wodę, by makaron nie był mdły). Odcedzić i ostudzić.
  3. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
  4. Ogórka umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  5. Majonez wymieszać ze słodkim pikantnym sosem chilli.
  6. Kilka gałązek szczypiorku drobno posiekać.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, wymieszać z sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

sałatka z krewetkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+1Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.