Krówka bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook2.1kShare on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone
Krówka bez pieczenia – szybkie i proste ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym na herbatnikach. Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny,  a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 20cm x 20cm. Krówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;)  Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia


Krówka bez pieczenia – Składniki:

  • ok. 200g herbatników
  • 1 kostka masła (200g)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 500ml mleka
  • 1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
  • 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 500g)
  • 60g orzechów włoskich

 

krówka bez pieczenia

Krówka bez pieczenia – Wykonanie:

  1. W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta. Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
  2. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi).
  3. Blaszkę o wymiarach 20cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego), nałożyć kolejną warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Na koniec wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać orzechami włoskimi.
  4. Ciasto należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!
  5. Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia

 

krówka bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook2.1kShare on Google+8Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

32 odpowiedzi na “Krówka bez pieczenia

    • SłodkaBabeczka says:

      A od czego miałaby się stopić? :) To ciasto bez pieczenia, więc spokojnie :) Można użyć folię spożywczą, aluminiową, bądź papier – co akurat kto ma pod ręką ;)

    • SłodkaBabeczka says:

      Najlepiej włożyć puszkę (na stojąco) do garnuszka, zalać wodą (tak to 4/5 wysokości) i gotować ok. 2h. Potem ostudzić i otworzyć :) wcześniej otwierać nie radzę, bo lubi masa ‘wybuchać’ i brudzić całą kuchnię :)
      Poza tym należy pilnować, by cały czas puszka była zakryta wodą do odpowiedniego poziomu (najlepiej gotować pod przykryciem i co jakiś czas dolać trochę wody). Pozdrawiam.

  1. Żaneta says:

    Czy trzeba koniecznie budyń łączyć z masłem? Ciasto i tak jest baaaardzo kaloryczne więc nie wiem po co jeszcze to masło ;) zastanawiam się tylko czy ten budyń nie będzie wypływał z ciasta? (w końcu nie tężeje jak galaretka).

    • SłodkaBabeczka says:

      Właśnie po to jest to masło ;) nie żeby nabić kalorie, tylko, by krem miał konsystencję gładkiego, trzymającego się kremu i nie wypływał z ciasta ;)

  2. dorota says:

    Czy da sie zrobic krem z budyniem z cukrem? Zauwazylam ze wiele przepisow z dodatkiem budyniu to przewaznie budyn bez cukru, jakie to ma znaczenie bo cukier i tak sie potem dodaje… pozdrawiam

  3. Czekoladoholiczka says:

    Nieeeee no za mała ta blacha, przeciez to na jedną osobę jest :D sama bym do tej blaszki siadła żeby już talerzyka nie brudzic ;) powaga
    Bardzo by mi zależało na ilości tych składników na wymiary tej większej blaszki, da radę? Jak ja bym obliczała to może nie wyjść :D

    • SłodkaBabeczka says:

      No praktycznie nas jest dwoje ;) z czego mąż ma skłonności do tycia ;p więc większe blaszki rzadko się u nas zdarzają ;)
      Proporcje na większą blaszkę można sobie policzyć z proporcji ;) póki co konkretnych danych podać nie mogę, bo nie wiem ile cm ma Pani blaszka :) W razie problemów służę pomocą ;)

    • Darianka says:

      Ja wczoraj robiłam, z tym że na blachę 25×25 całą puszkę kajmaku na spód (to i tak cienka warstwa), dlatego też na wierzch pod orzechy dałam polewę mleczną. A co do budyniu to rodzinny (na 3/4litra mleka)+250g Kasi. Pycha! Polecam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.