Chińska patelnia z kurczakiem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Chińska patelnia z kurczakiem, czyli danie z woka z makaronem Chow Mein. Danie to można również wykonać na zwykłej patelni, lecz dania z woka charakteryzują się tym, że pozwalają nam zaoszczędzić czas, ponieważ wok szybko się nagrzewa i idealnie utrzymuje temperaturę.

 

Chińska patelnia z kurczakiem – Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 250g makaronu Chow Mein
  • ok. 200g marchewki (2 średnie sztuki)
  • 1 duża papryka czerwona (ok. 350g)
  • ok. 450g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 15cm kawałek pora
  • 25g kiełków brokuła
  • olej sezamowy do smażenia
  • sos sojowy do duszenia potrawy
  • pieprz, sól do smaku
  • odrobina szczypiorku do posypania

Składniki do marynaty do mięsa:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

 

chińska patelnia

Chińska patelnia z kurczakiem – Wykonanie:

  1. Przygotować marynatę z wyżej wymienionych składników. Kurczaka pokroić w kosteczkę, zalać marynatą i odstawić na ok. 20-30 minut (lub najlepiej na dłuższy czas w miarę możliwości). Następnie podsmażyć wraz z marynatą.
  2. Marchew obrać, potrzeć na tarce do warzyw na styl chiński (podłużne, cienkie paseczki) lub zetrzeć na zwykłej tarce.
  3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki.
  4. Czosnek zmiażdżyć lekko nożem, posiekać drobno.
  5. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie na półtalarki.
  6. Makaron przygotować wg opisu na opakowaniu ( u mnie wrzucić na wrzątek i pozostawić na 4 minuty, by zmięknął), następnie dokładnie odcedzić.
  7. Wok dobrze nagrzać, następnie podgrzać na nim olej sezamowy, wrzucić czosnek i por, podsmażyć. Kolejno dorzucić marchew i paprykę, następnie pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i kiełki brokuła, kurczaka wraz z sosem z marynaty. Jeśli lubicie warzywa lekko chrupiące, to należy danie dusić krótko, jeśli wolicie miękkie warzywa – duście dłużej. W czasie duszenia jeśli zostało Wam mało marynaty z kurczaka, możecie danie ‘podlewać’ sosem sojowym. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Gotowe danie wyłożyć na talerz, posypać odrobiną szczypiorku. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.