Pulpeciki w sosie pomidorowym to szybki i prosty obiad. Dzięki dodaniu serka mascarpone do sosu, zyska on lepszy, kremowy smak. Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 14 pulpecików.
Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki:
- 500g mięsa mielonego (mieszanego wołowego i wieprzowego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 duży ząbek czosnku świeżego)
- 6 łyżeczek kaszki manny
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki na sos:
- 500g przecieru pomidorowego/passaty
- 500ml bulionu (warzywnego lub mięsnego – może być przecedzony rosół)
- 250g mascarpone
- 1 łyzeczka oregano, bazylii, tymianku, cukru
- pół łyżeczki czosnku
- 2 łyzeczki sosu sojowego
- pieprz, sól do smaku
- kilka listków świeżej bazylii do posypania sosu na koniec
Pulpeciki w sosie pomidorowym – Wykonanie:
- Wszystkie składniki na sos umieścić w dość dużej patelni (może być wok), gotować do czasu aż sos nieco zgęstnieje.
- W międzyczasie mięso mielone doprawić, dodać jajko i kaszkę manną, wyrobić jednolitą masę. Następnie uformować ok. 14 kuleczek.
- Gdy sos już nieco zgęstnieje, należy zmniejszyć płomień (tak, by sos jedynie delikatnie ‘pyrkał’), a następnie ułożyć w nim delikatnie pulpeciki (nie muszą być zakryte sosem) i gotować całość ok. 25-30 minut (pod koniec gotowania, np. 5 minut przed wyłączeniem, przykryć całość pokrywką, by się podusiła).
Danie wyśmienite,
500g przecieru…? Chyba 50g…
Tak, przecieru :) Nie koncentratu ;)