Surówka z pekinki jak u Chińczyka – brzmi dość śmiesznie, bo obcokrajowiec może sobie pomyśleć, że poszatkowałam mieszkankę Pekinu haha ;) Rozlewu krwi jednak nie było, a owa surówka jest alternatywą dla surówki z białej kapusty, którą często podaje się jako dodatek w Chińskich knajpkach. Poniżej znajdziecie przepis na wersję surówki z udziałem kapusty pekińskiej :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu :)
Surówka z pekinki jak u Chińczyka – Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska (taka ok. 0,5kg – po poszatkowaniu i pozbawienia ‘głąbu’ zostało mi 350g kapusty)
- 1 marchewka (ok. 130g)
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego z białego wina (lub trochę więcej jeśli lubicie bardziej kwaskowate smaki)
- 2 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, sól do smaku
Surówka z pekinki jak u Chińczyka – Wykonanie
- Kapustę pozbawić głąbu, resztę drobno poszatkować.
- Marchewkę obrać, potrzeć na tarce o małych oczkach.
- W szklance wymieszać dokładnie ze sobą olej, ocet, sos sojowy oraz cukier.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Słodko- kwaśność sałatki można balansować dodając ciut więcej octu lub odrobinę więcej cukru. Smacznego!
Sos sojowy jasny sie daje
W smaku ok ale ciemna od sosu sojowego, jak to zmienić?
co zamiast octu?
sok z cytryny :)