Malinowa rozkosz bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook512Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Malinowa rozkosz bez pieczenia, czyli pyszne ciasto w kilka minut ;)


Malinowa rozkosz bez pieczenia – Składniki:

  • ok. 120g herbatników
  • 400g malin mrożonych
  • 100ml syropu malinowego
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200ml kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • polewa z białej czekolady lub lukier (2 czubate łyżki cukru pudru + odrobina wody)
  • garść płatków migdałów

 
malinowa rozkosz
 

Malinowa rozkosz bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
  2. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników.
  3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (do czasu uzyskania jednolitego kremu).
  4. Przygotować lukier: 2 czubate łyżki cukru pudru wymieszać dokładnie z odrobiną wody (ewentualnie do smaku można dać kilka kropel soku z cytryny).
  5. Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć połowę kremu, kolejno wylać ostudzoną frużelinę, a na nią rozsmarować zygzakiem pozostały krem. Przykryć całość warstwą herbatników, polać polewą z białej czekolady (lub lukrem) i posypać migdałami w płatkach. Smacznego!

malinowa rozkosz bez pieczenia

 

Podziel sięShare on Facebook512Share on Google+5Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

21 odpowiedzi na “Malinowa rozkosz bez pieczenia

    • SłodkaBabeczka says:

      Nie, tak jak jest w pkt. 5
      “Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć połowę kremu, kolejno wylać ostudzoną frużelinę, a na nią rozsmarować zygzakiem pozostały krem. Przykryć całość warstwą herbatników, polać polewą z białej czekolady (lub lukrem) i posypać migdałami w płatkach.”
      … czyli nie kłaść herbatników na frużelinę ;)

  1. Aisha says:

    Ciasto ma taką wadę, że znika natychmiast . Jest obłędne! Za drugim razem dałam większą śmietankę – 330 ml i to był strzał w dziesiątkę, bo masy wyszło więcej i łatwiej było ją podzielić dzięki temu.

  2. Asia says:

    Czy syrop malinowy ma być oryginalnie stężony czy troszkę go rozcieńczyć? :) Pysznie wygląda to ciasto, na dodatek uwielbiam maliny, więc nie ma opcji żebym go nie wypróbowała

  3. Kucharekzemnietakizehejbuhaha says:

    Ja chyba nie ubiłam śmietany tak jak trzeba a wydawało mi się że będzie ok. Jednak do krojenia się nie nadaje tylko do wyjadania łyżeczka haha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.