Francuskie paszteciki z kurkami

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Francuskie paszteciki z kurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra.


Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki:

  • 200g kurek
  • 1 średnia cebula
  • 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku
  • 100g sera Grana Padano lub parmezanu
  • 1 opak ciasta francuskiego (375g)
  • żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
  • ziarna sezamu do posypania

 

francuskie paszteciki z kurkami

 

Francuskie paszteciki z kurkami – Wykonanie:

  1. Kurki dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, następnie podsmażyć na oleju (lub oliwie) na rozgrzanej patelni. Kolejno dorzucić kurki i smażyć dalej aż grzyby nieco odparują wodę. Następnie dodać czubatą łyżkę śmietany oraz pieprz i sól do smaku – smażyć jeszcze kilka minut aż nadmiar wody ze śmietany odparuje i pozostanie gęsty farsz. Ostudzić.
  3. Ser Grana Padano lub Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Rozwinąć ciasto francuskie. Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć pasek farszu, posypać serem, a następnie zawinąć w roladę. Kolejno ponacinać ją na ok. 2-3cm paseczki (czyli na takie paszteciki widoczne na załączonych zdjęciach). Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować każdy żółtkiem oraz posypać sezamem.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 220C. Włożyć blaszkę z pasztecikami i całość piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
  6. Podawać najlepiej na ciepło (chociaż można i na zimno), np. z sosem czosnkowym.

francuskie paszteciki z kurkami

Podziel sięShare on Facebook8Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.