Proszek do pieczenia – jak sprawdzić, czy nadal jest dobry do użycia? Przeczytaj poniżej.
Często zdarza się tak, że otwieramy opakowanie proszku do pieczenia, zużywamy tylko jedną łyżeczkę, a pozostałość szczelnie zawijamy i chowamy do szafki na kolejny raz. Jednak ten kolejny raz czasami jest za kilka tygodni i nie mamy pewności, czy owy proszek do pieczenia nie zwietrzał i wciąż nadaje się do użycia. Szkoda go wyrzucić, a jeszcze bardziej szkoda zrobić ciasto, które z powodu zwietrzałego proszku w ogóle nie wyrośnie. Jest jednak na to sposób, by sprawdzić, czy proszek do pieczenia jest dobry do użycia. Wystarczy wsypać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia do szklanki z gorącą wodą – jeśli pojawią się bąbelki, to znaczy, że proszek jest OK. W podobny sposób można także sprawdzić sodę oczyszczoną. Wystarczy dodać ją do octu i również obserwować, czy pojawiają się bąbelki. A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na ocenienie, czy proszek do pieczenia lub soda oczyszczona nadają się jeszcze do użycia? Jeśli tak, to śmiało piszcie w komentarzach poniżej :)
Te sa super sprawa
Dzięki, będę pamiętać i sprawdzać :)
Bardzo przydatna porada, na pewno wypróbuję przy pieczeniu! :)