Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie

Podziel sięShare on Facebook85Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pitraszenie w kuchni, to ten obiad jest idealny dla Was! :)


Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz, papryka słodka do oprószenia mięsa

 

filet z piersi kurczaka w musztardzie

 

Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200C.
  2. Filety z piersi kurczaka oczyścić, usnąć błonki i ew. kości. Odciąć polędwiczki, a każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części. Doprawić mięso z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
  3. W miseczce wymieszać śmietanę, musztardę, miód oraz bazylię i tymianek. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka i wstawić go do piekarnika.
  4. Piec całość bez przykrycia przez około 30-40 minut.
  5. Najlepiej podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Podziel sięShare on Facebook85Share on Google+2Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.