Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – to propozycja na pysznego i soczystego kurczaka. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na pitraszenie w kuchni, to ten obiad jest idealny dla Was! :)
Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz, papryka słodka do oprószenia mięsa
Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie – Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200C.
- Filety z piersi kurczaka oczyścić, usnąć błonki i ew. kości. Odciąć polędwiczki, a każdą pierś przekroić wzdłuż na 2 części. Doprawić mięso z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
- W miseczce wymieszać śmietanę, musztardę, miód oraz bazylię i tymianek. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka i wstawić go do piekarnika.
- Piec całość bez przykrycia przez około 30-40 minut.
- Najlepiej podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Banalne a jakie smakowite :)
Pozdrawiam!