Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim smakoszom dań z drobiu :)


Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • pieprz, sól, papryka słodka
  • 150g (1 opak.) serka Delikate śmietankowy z cebulą szczypiorkiem (lub Almette itp.)
  • ok. 20 czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • czosnek (1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 świeży ząbek)
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 350-400g śmietany gęstej 18%
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 300ml bulionu (lub przecedzonego przez sitko rosołu)
  • 1-2 łyżki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu

 

soczyste roladki z kurczaka z oliwkami

 

Soczyste roladki kurczaka z oliwkami w sosie śmietanowym – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić wzdłuż na 2 plastry. Każdy delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepiej przez woreczek foliowy, by nie podziurawić mięsa). Z obu stron doprawić mięso pieprzem, solą i słodką papryką. Na każdym plastrze mięsa rozsmarować serek śmietankowy oraz ułożyć po kilka (u mnie 5 sztuk) czarnych oliwek. Zawinąć mięso w roladki i związać nitką lub spiąć szczelnie wykałaczkami.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć drobiowe roladki z każdej strony.
  3. W dość sporym garnuszku wymieszać ze sobą zimny bulion, śmietanę 18%, śmietanę kremówkę, czosnek, pieprz, sól oraz posiekany koperek.
  4. Na patelnię, gdzie z kurczakiem wlać wyżej przygotowany sos i dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. W szklance dokładnie wymieszać mąkę z niewielką ilością wody.
  6. Następnie zdjąć pokrywkę z patelni, wyciągnąć mięso i odwinąć je ze sznurków (lub pozbawić wykałaczek), a sos zagęścić poprzez dodanie mąki (gotować go jeszcze przez ok. 1 minutę cały czas mieszając, by nie powstały grudki). Smacznego!

 

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.