Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Podziel sięShare on Facebook59Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – pyszności, które koniecznie musicie wypróbować! :)

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy)
  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu – Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować wg instrukcji stąd: Jak prawidłowo gotować kaszę jaglaną? Do zrobienia kotletów kasza nie musi być ugotowana na sypko, więc można ją pogotować 2-3 minuty dłużej, a pod koniec gotowania można ją kilka razy przemieszać, by potem łatwiej lepiło się kotleciki.
  2. Brokuła umyć, podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić go, a następnie pokroić nożem na mniejsze kawałki.
  3. Do miski wrzucić kaszę jaglaną, wbić jajko, dodać pokrojonego brokuła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz dwie czubate łyżki bułki tartej, a na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (jeśli uważamy, że kasza nie jest dość słona). Wymieszać.
  4. Z powstałej masy uformować 8 dość sporych kotlecików. Każdy obtoczyć w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (lub olej), smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Podziel sięShare on Facebook59Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

3 odpowiedzi na “Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.