Naleśniki budyniowe

Podziel sięShare on Facebook2.1kShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Naleśniki budyniowe chodziły za mną już od kilku dni. Mają one nie tylko ciekawy smak, ale też cudownie roznoszący się waniliowy aromat i piękny złoty kolor! Polecam je na śniadanie, obiad, czy też kolację :) Zarówno małe, jak i duże łasuchy na pewno będą zadowoleni :) Z podanych proporcji wychodzi ok. 5-6 dużych naleśników. Inspiracja: Nastoletnie wypiekanie.


Naleśniki budyniowe – Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta + odrobina oleju do smażenia naleśników
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g)
  • 80 g mąki pszennej wrocławskiej (ok. 3 średnio czubate łyżki)

naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe – Wykonanie:

  1. Jajka zmiksować za pomocą miksera z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli. Następnie, dale miksując wlać mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypać przesiany proszek budyniowy oraz mąkę pszenną wrocławską. Wszystko zmiksować do połączenia się składników (ciasto naleśnikowe będzie miało dość rzadką konsystencję).
  2. Patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju.
  3. Kolejno wlać na patelnię porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni i smażyć z bu stron  na złoty kolor. Naleśniki można odsączyć z nadmiar tłuszczu za pomocą papierowych ręczników.
  4. Naleśniki budyniowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami i bitą śmietaną, twarogiem, czy też po prostu z dżemem. Smacznego!
  5. Może zaciekawi Cię również przepis: Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone lub na naleśniki – przepis podstawowy (idealne na słodko i wytrawnie)

naleśniki budyniowe

Podziel sięShare on Facebook2.1kShare on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

36 odpowiedzi na “Naleśniki budyniowe

  1. Anonim says:

    Przepyszne naleśniki właśnie zrobiłam wyszły rewelacyjnie,nawet dodałam troszkę
    więcej mleka są takie biszkoptowe polecam

  2. Marcela says:

    Od dziś to moje ulubione naleśniki :D Nawet pierwszy od razu wyszedł dobrze :) Ciasto rzeczywiście mocno lejące ale dzięki temu super się rozprowadza po patelni :) Polecam :)

  3. Andzelika says:

    Pychotka dziękuję za inspirację-domownicy z radością zajadali dziś tak popularne danie. Zrobiłam podwójną porcję . Polecam ☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.