Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem

Podziel sięShare on Facebook17Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – świetnie nadaje się jako posiłek do pracy (chociaż niektórym może przeszkadzać zapach czosnku ;) ) lub jako sałatka na imprezę. Gorąco polecam! :) Więcej przepisów na imprezowe sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki na imprezę , a mnóstwo dań na imprezę tutaj: przekąski na imprezę oraz tutaj: przepisy na Sylwestra (tak, tak, wiem, że do Sylwestra daleko, ale przepisy są uniwersalne i sprawdzą się na każdego typu imprezie).


Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – Składniki:

  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu)
  • parmezan do posypania wierzchu sałatki
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz, sól do smaku

 

sałatka z brokuła

Sałatka z brokułem, jajkiem i parmezanem – Wykonanie:

  1. Brokuła podzielić na mniejszy różyczki. Ugotować na parze lub w osolonej wodzie na półtwardo.
  2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
  4. W szklance wymieszać ze sobą majonez, jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszoną bazylię i oregano oraz pieprz i sól.
  5. Do jednej miski przełożyć brokuła, kukurydzę, pokrojone na ćwiartki jajka. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posypać startym parmezanem. Wstawić sałatkę na ok. 0,5-1h do lodówki, by smaki się przegryzły. Smacznego!

 

Podziel sięShare on Facebook17Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.