Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :)  Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się w piekarniku… to polecam również ten przepis: Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami. Inspiracja na to ciacho pochodzi stąd: Ekspresowy murzynek bez jajek

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy (ok. 16-20g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 szklanki maślanki
  • pół szklanki oleju
  • 2 duże łyżki dowolnego dżemu (u mnie dżem wiśniowy)
  • opcjonalnie: polewa czekoladowa

*szklanka = 250ml

 

ekspresowy murzynek

Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – Wykonanie:

  1. Najlepiej, by wszystkie wyżej wymienione produkty miały temperaturę pokojową.
  2. Wszystkie ‘suche’ składniki wrzucić do jednej, dużej miski (mąkę i sodę oczyszczoną najlepiej przesiać przez sitko) i wymieszać ze sobą. Następnie dodać dżem, olej i maślankę i ponownie wymieszać całość do momentu połączenia się składników.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
  4. Piekarnik nagrzać do 180-190st.C. Piec murzynka przez ok. 40-50 minut (do tzw. ‘suchego patyczka).
  5. Opcjonalnie można ozdobić murzynka polewą czekoladową. Smacznego!
  6. Przepis na domową polewę znajdziesz tutaj: Polewa czekoladowa
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

4 odpowiedzi na “Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.