Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – czyli coś słodkiego w kilka chwil :) Ciasto jest szybkie w wykonaniu, pyszne i idealnie wilgotne. Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 35x26cm. Jeśli lubicie takie ciasta bez wysiłku, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a jedynym minusem jest czekanie tych 40 minut, kiedy ciasto piecze się w piekarniku… to polecam również ten przepis: Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami.
Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub domowy cukier waniliowy (ok. 16-20g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 szklanki maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 duże łyżki dowolnego dżemu (u mnie dżem wiśniowy)
- opcjonalnie: polewa czekoladowa
*szklanka = 250ml
Ekspresowy murzynek na maślance (bez jajek) – Wykonanie:
- Najlepiej, by wszystkie wyżej wymienione produkty miały temperaturę pokojową.
- Wszystkie ‘suche’ składniki wrzucić do jednej, dużej miski (mąkę i sodę oczyszczoną najlepiej przesiać przez sitko) i wymieszać ze sobą. Następnie dodać dżem, olej i maślankę i ponownie wymieszać całość do momentu połączenia się składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.
- Piekarnik nagrzać do 180-190st.C. Piec murzynka przez ok. 40-50 minut (do tzw. ‘suchego patyczka).
- Opcjonalnie można ozdobić murzynka polewą czekoladową. Smacznego!
- Przepis na domową polewę znajdziesz tutaj: Polewa czekoladowa
Zamiast maślanki użyłam kefiru i też wyszło. Jest pycha :)
a czy zamiast mąki można użyć mąki owsianej? a zamiast maślanki mleko?
Ciasto wyszlo super mimo niepewnego piekarnika na plomien
Coś dla mojego Adriana…on zawsze kładzie na wierzch dżem dzięki
Mi tu brakuje bakalii :)
Zawsze można dodać :)
To se dodaj, po co komentujesz?
Czy zamiast dżemu wiśniowego można dodać np. wiśnie w syropie? Albo sam syrop wiśniowy?
syrop jest za rzadki ;) Ewentualnie można dodać wiśnie w syropie + trochę więcej mąki do ciasta ;)