Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pieczone filety kurczaka z warzywami, czyli zdrowy i szybki obiad w 15 minut <3 Gorąco polecam! :)) Inspiracja do przepisu pochodzi stąd: 15 Minute Healthy Roasted Chicken and Veggies


Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut – Składniki:

  • 2 średnie piersi z kurczaka – ok. 500g (+pieprz, sól i papryka słodka do przyprawienia mięsa)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 średnia cukinia (u mnie ok. 320g)
  • 1 brokuł
  • 10 pomidorków cherry żółtych
  • 10 pomidorków cherry czerwonych
  • oliwa z oliwek
  • do smaku: bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz

 

Pieczone filety kurczaka z warzywami
pieczone piersi kurczaka

Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut – Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 260st.C.
  2. Filety z piersi kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę (nie za dużą, by mięso zdążyło się upiec zanim warzywka za bardzo się podpieką). Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Czerwoną cebulę oraz cukinię pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.
  5. Pomidorki cherry przekroić na połówki.
  6. Brokuła podzielić na różyczki.
  7. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, skropić kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano oraz tymiankiem.
  8. Wysypać całość do dużej brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
  9. Piec całość przez 12-15 minut w temp. 260st. C (aż kurczak będzie upieczony i soczysty – ewentualnie jeśli warzywa zbyt szybko się podpiekają, a kurczak jeszcze nie jest upieczony, to można całość przykryć folią i piec jeszcze chwilkę). Smacznego!
  10. Polecam również: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu

pieczone piersi kurczaka z warzywami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+3Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

6 odpowiedzi na “Pieczone filety kurczaka z warzywami – zdrowy obiad w 15 minut

  1. Anonim says:

    Te brokuły na zdjęciu są spalone. Nie lepiej od samego początku przykryć wszystko folią?Ewentualnie odkryć pod koniec pieczenia żeby się apetycznie przyrumieniło?Kurczak spokojnie dojdzie a warzywa nie będą zwęglone :) pozdrawiam

    • SłodkaBabeczka says:

      Może za duże kawałki Pani pokroiła albo moc piekarnika jest słabsza, bo u nas po tym czasie mięso jest ok ;) Zawsze też pod koniec pieczenia, można przykryć całość folią aluminiową i piec jeszcze kilka minut.
      260st to na prawdę wysoka temperatura i mięso takiej wielkości jak na wyżej załączonych zdjęciach na bank się upiecze i nie jest surowe ;) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.