Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania!

Podziel sięShare on Facebook185Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! To prawdziwy hit! Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wyrabia się je bardzo szybko i wykonanie całej pizzy wraz z pokrojeniem składników i upieczeniem pizzy zajmuje niecałe 30 minut! Mimo, że przepis ten jest bardzo szybki w wykonaniu, to pizza ta smakuje wyśmienicie! Jeśli lubicie pizzę z pysznie chrupiącym, cienkim spodem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na pizze! :)

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! – Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 500 lub 00)
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • odrobina oliwy z oliwek do wypędzlowania ciasta
  • kaszka manna do podsypania ciasta

Składniki na pizzy ze zdjęcia to: sos pomidorowy, cebula, mozzarella, zielone oliwki, żółte pomidorki cherry, parmezan.

ciasto na pizze szybkie

Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! – Wykonanie:

  1. Na samym początku warto rozpocząć działania od rozgrzania piekarnika. Należy ustawić temperaturę na 250-260st.C.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i olej. Wymieszać.
  3. Mleko podgrzać (powinno być letnie – ok. 40st.C – nie gorące! by nie zabić drożdży). Drożdże pokruszyć, wrzucić do mleka i wymieszać, by powstała jednolita mieszanka. Wlać całość do mąki i wymieszać za pomocą łyżki aż ciasto zacznie być elastyczne i odstawać od miski. Następnie wysypać na blat kaszkę manną, obtoczyć w niej ciasto i wyrabiać przez chwilę (ok. 2-3 minuty) aż przestanie się kleić. Kolejno podzielić ciasto na 2 części.
  4. Ponownie blat oprószyć kaszką manną  i okrężnymi ruchami uformować z każdego kawałka ciasta okrągłą pizzę (można również ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ciasto delikatnie oliwa z oliwek (najlepiej za pomocą pędzelka). Następnie posmarować je sosem, ułożyć ser i pozostałe składniki (ser powinien być zaraz po sosie, a przed resztą składników, by ciasto nie nasiąknęło wodą puszczaną przez pozostałe składniki – ser będzie pełnił warstwę izolacyjną).
  6. Wstawiamy ciasto na pizze do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (w zależności od mocy piekarnika) – ciasto jest idealnie upieczone, gdy brzegi pizzy się zarumienią, a spód będzie chrupiący. Smacznego!

 

ciasto na pizze szybkie

Podziel sięShare on Facebook185Share on Google+4Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.