Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami

Podziel sięShare on Facebook114Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami na jednej z naszych domówek okazały się hitem :) Zniknęły w mgnieniu oka! Jeśli planujecie imprezę w domu, to koniecznie je zróbcie! Goście będą zachwyceni! :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj:


Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami – Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka czerwona w proszku, czosnek do smaku (do przyprawienia kurczaka)
  • 500g pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 6 łyżek sosu słodko-pikantnego Tao Tao

francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami

Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami – Wykonanie:

  1. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć?), pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i na dość sporym ogniu podsmaż pieczarki (by się zarumieniły, a nie puściły zbyt wiele wody).
  2. Kurczaka oczyść, pokrój w kosteczkę, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszaj. Wrzuć kurczaka na patelnię, do już z grubsza podsmażonych pieczarek i smaż całość dalej, aż mięso będzie dobrze usmażone. Ostudź.
  3. Do kurczaka i pieczarek dodaj majonez oraz sos słodko-pikantny Tao Tao. Ewentualnie możesz jeszcze doprawić całość wedle uznania, ale moim zdaniem majo z słodkim sosem w zupełności wystarczą ;)
  4. Rozwiń ciasto francuskie. Podziel je na kilka kwadracików. Na każdy z nich nałóż łyżkę farszu i zlep, tworząc trójkąciki.
  5. Piecz trójkąciki w temp. ok. 200-220st.C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
  6. Francuskie trójkąciki z kurczakiem można jeść na zimno lub na ciepło :) Bez dodatków lub z ulubionymi sosami. Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook114Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.